1 op de 5 per ongeluk zwanger: ons jongerenpanel legt uit

Onlangs publiceerde RTL nieuws een artikel over onbedoelde zwangerschappen onder jongeren. Zo'n 1 op de 5 meiden in Nederland raakt onbedoeld zwanger. Hiervoor wordt er zo'n 53 miljoen euro uitgetrokken door de overheid om een grote voorlichtingscampagne te starten. Waarom onbedoelde zwangerschappen onder jongeren zo vaak voorkomen en wat ons jongerenpanel er van vindt vertellen we je in dit artikel.

Cijfers

"Uit cijfers van het ministerie van Volksgezondheid blijkt niet alleen dat één op de vijf vrouwen in Nederland ooit onbedoeld zwanger is geweest, maar ook dat 68 procent van die zwangerschappen ongewenst was. Van alle vrouwen die met een onbedoelde zwangerschap bij de huisarts komen, besluit 81 procent tot een abortus." -  RTL

Ondanks dat dit een groot issue is in Nederland konden wij er vrij weinig over vinden. Waarom zoveel meisjes onbedoeld zwanger raken wisten de zoekmachines niet te verklaren. Daarom besloten wij ons jongerenpanel in te schakelen.

Ons jongerenpanel geeft antwoord

Voor onderzoek en validatie zetten wij vaak ons eigen jongerenpanel in. Wij stelden ons jongerenpanel de volgende vraag:

"Waarom denken jullie dat 1 op de 5 vrouwen onbedoeld zwanger raken?"


De one night stand

"Nou ja, bijvoorbeeld: je bent dronken en je denkt ach boeien!", gaf een van onze panelleden als antwoord.

In 2010 publiceerde Nu.nl al een artikel over het verband tussen onveilige seks en alcohol. Hieruit bleek dat hoe groter het drankgebruik onder de jongeren was, hoe groter de kans op SOA's en onbedoelde zwangerschappen werd. Na een avondje stappen werk je eerst een vette kapsalon naar binnen en als je geluk hebt mag je aan het einde van de avond met iemand mee naar huis.
 

Jongeren denken te makkelijk over onbeschermde seks

"Ze denken vast van 'Ach, van 1 keer word je vast niet zwanger dus kunnen we het deze keer wel overslaan.' En dan de volgende keer gaan ze er vanuit dat het deze keer ook wel goed gaat."

Je hoort het vaak: zonder condoom vrijen is fijner dan met. Ondanks het feit dat meiden er op gewezen worden dat zij ook een stem hebben, geven ze toch vaak toe aan de mening van de ander. De naïviteit van jongeren is niet altijd handig, al helemaal niet als het om onderwerpen als veilige seks gaat. Bij Biologie leer je dat de eisprong maar één keer per cyclus voorkomt. Jongeren gaan er vaak vanuit dat die éne keer niet vandaag zal zijn, áls ze dit hebben onthouden uit hun Biologieles. Ah joh, zal wel goed gaan!
 

83% van ons jongerenpanel kent iemand die per ongeluk zwanger is geraakt
 

Onduidelijkheid: de anticonceptiepil

In het programma "Vier handen op een buik" hoor je regelmatig voorbijkomen dat de toekomstige tienermoeders wél aan de pil waren maar toch zwanger zijn geraakt. Ook in het eerder genoemde artikel van RTL nieuws werd verteld dat de 17-jarige Charlène zwanger is geraakt terwijl ze naar eigen zeggen de pil slikte. Onduidelijkheid over de pil zorgt ervoor dat meisjes toch zwanger raken terwijl ze aan de pil zijn. Oorzaken als braken of diarree kunnen er voor zorgen dat de pil zijn werking verliest. Nu weten wij niet of je nou écht zin hebt om te vrijen als je zo ziek bent, maar dat laten wij aan de meisjes zelf over. Kortom: er is nog veel onduidelijkheid over de anticonceptiepil. 
 

Andere oorzaken voor ongewenste zwangerschap onder jongeren

  • Jongeren vinden het gênant om condooms te kopen of aan de pil te gaan;
  • (Kwalitatieve) condooms zijn relatief duur voor jongeren die nog weinig te besteden hebben (Durex: 12 euro); 
  • Voorlichtingen op scholen is nog niet duidelijk genoeg;
  • Taboe rondom seks thuis;
  • De pil geeft geen 100% garantie;

 

Willen jullie ook een praatje maken met ons jongerenpanel? Neem contact met ons op.

 Reageer op deze blog