Dit is waarom millennials moeilijk het ouderlijk huis verlaten

Bijna een op de vijf 25- tot 30-jarigen in Nederland woont nog thuis. Je raadt het al, dit zijn millennials. Zo’n 18 procent woont dus nog gewoon thuis, dat is 4% meer dan in 2010. Waarom dit percentage is gestegen, en wat dat met Generatie Y te maken heeft leggen wij je vandaag uit.

Weinig betaalbare woonruimte

Kopen lukt niet en huren is te duur. De krappe woningmarkt is het gesprek van de dag. De vraag naar (koop)woningen is enorm en het aanbod is laag. De opkomst van bedrijven als AirBnb maakt het er niet veel makkelijker op. Ook Arjen Lubach maakte een item over dit onderwerp.

Hoge studieschuld

Een veel voorkomend probleem onder de Millennials is keuzestress. Welke studie ga ik kiezen? Ga ik doorstuderen? Ga ik een studie volgen in het buitenland, of toch in Nederland? Daar komt ook bij dat Millennials zichzelf vaak overschatten. Zo zijn er studenten die gerust twee studies volgen en zich daarnaast ook nog eens met allerlei nevenactiviteiten bezig houden én ook nog een bijbaan hebben. Soms zelfs twee.

Burnouts zijn daarom niet heel bijzonder. Vaak wordt er naar scholen gewezen wanneer studenten met bosjes bij de psychiater belanden, maar scholen zijn het probleem niet. De keuzemogelijkheden in combinatie met de hoge ambities van millenials zorgen voor stress en paniek.

Millennials willen dus niet alleen veel studies volgen, ze stoppen niet wanneer het hun teveel wordt. Sommigen beginnen op de mavo, stromen door naar de havo, beginnen vervolgens aan het vwo en halen daarna met veel moeite de Universiteit. Soms vallen ze terug naar het hbo,  dan vinden ze de studie tóch niks en schrijven zich in voor een andere studie. Falen is geen optie, dat is de mindset. Niet te vergeten dat millenials de wereld willen zien en dus tussendoor een aantal (luxe) tripjes inplannen.

Veel studies = veel studieschuld. Probeer jij maar eens je studieschuld af te betalen wanneer je geen vast inkomen hebt, je huur, verzekeringen en boodschappen moet betalen én al je geld in opgegaan aan een tripje naar New York.

Toen een baby, nu een carrière

Let’s face it: hoeveel mensen uit jouw omgeving tussen de 25 en 30 jaar hebben al een baby? Of zijn ze toch nog bezig met (om)scholing, het opzetten van een bedrijf of fulltime aan het werk? Ook steeds minder vrouwen kiezen ervoor om (parttime) thuismoeder te worden en werken zich in het bedrijfsleven langzamerhand omhoog. Het hebben van een carrière is voor millenials, in deze periode uit hun leven, vaak belangrijker dan het starten van een gezin. Daarnaast zijn ze er vaak ook nog niet klaar voor.

Lees ook: 1 op de 5 jongeren raakt per ongeluk zwanger

Waarom blijven millenials volgens jou lang thuiswonen?

Meer over millennials

 Reageer op deze blog